woensdag 7 mei 2014

Christenen worden ook NU gekruisigd.






TRANEN VOOR GEKRUISIGDE CHRISTENEN

Vrijdag na de tweede zondag van Pasen - Kapel Santa Martha
(paus Franciscus)

“Ik heb geweend toen ik in de media het nieuws zag van gekruisigde Christenen”, zei de Paus in zijn homilie van 2 mei. “Vandaag zijn er nog mensen die doden en vervolgen in naam van God. Maar ook vandaag zijn er velen die zoals de apostelen gelukkig zijn, waardig bevonden te worden om vernederingen te ondergaan om Jezus’ Naam.” 1

Ik heb voor de gekruisigde Christenen geweend

In zijn commentaar bij het Evangelie over de vermenigvuldiging van de broden en de vissen (Joh. 6, 1-15) en de eerste lezing waar de apostelen voor de grote raad verschijnen en gegeseld worden (Hand. 5, 34-42)), spreekt de Paus over de jaloezie van de religieuze overheid: “Zij verdragen niet dat men achter Jezus aan loopt! Zij zijn jaloers omdat zij de gezaghebbers zijn: gezag over de eredienst, gezag over de Kerkelijke discipline van die tijd, gezag over het volk ... doch, de mensen volgen Jezus”.

Zij verkiezen "al die geboden, met die kille, harde wettigheid”, zij verdragen “de zachtmoedigheid van Jezus, de zachtmoedigheid van het Evangelie, de liefde” niet. “En van jaloezie komt begeerte”, waarvan “de duivel” de vader is, hij die “het kwaad in de wereld laat binnenkomen”: “Deze mensen weten goed wie Jezus is; het zijn degenen die de wacht betaald hadden om te zeggen dat de apostelen het lichaam van Jezus hadden gestolen. Zij hadden betaald om de waarheid het zwijgen op te leggen.”

Zij doen “politieke manoeuvres, Kerkelijke manoeuvres om over het volk te blijven heersen”, en aanzien zichzelf als “meesters over de gewetens”; “ook vandaag zijn er zo velen in de wereld”, betreurt de Paus: “Ik heb geweend toen ik in de media het nieuws zag van de gekruisigde Christenen, in een bepaald onchristelijk land. Ook vandaag zijn er mensen die in naam van God doden en vervolgen."

Maar zij hebben een blij hart

De Paus benadrukt een ander beeld, uit de eerste lezing, waar de apostelen “vol vreugde op weg zijn, waardig bevonden om vernederingen te ondergaan omwille van Jezus’ Naam”: “Ook vandaag zijn velen zoals de apostelen gelukkig dat zij waardig bevonden worden om smaad te ondergaan om Jezus’ Naam.”

Dat is “de vreugde van de christelijke martelaars, de vreugde van al die broeders en zusters die in de geschiedenis deze vreugde ervaren, de blijheid van waardig bevonden te zijn om smaad te ondergaan om Jezus’ Naam. En vandaag zijn er velen! Bedenk dat men in bepaalde landen naar de gevangenis gaat alleen reeds om het feit een Evangelie te hebben. Ge moogt geen kruis dragen of men doet u een boete betalen. Maar hun hart is blij.”

De kracht van de liefde

Tenslotte, een derde beeld, uit het Evangelie: “Jezus’ liefde voor de mensen”. Zonder het moe te worden, “spreekt, predikt, bemint, vergezelt Hij, gaat Hij met de mensen op weg, zachtmoedig en nederig”. En Hij rekent alleen op “de kracht van de liefde”: “het komt bijvoorbeeld niet in Zijn hoofd om een telling te doen” om te zien of “de Kerk gegroeid is”..





Geen opmerkingen: